Annons
Annons

LILLA LÖPGUIDEN


 

För mig är löpning något som ska vara enkelt och lättillgängligt. Jag njuter lika mycket av att lunka runt på min favoritrunda som jag tycker att det är roligt med variation gällande både längd och upplägg.

Annons

Jag är nog egentligen inte någon ”klassisk” löpare. (Vad det nu är?! Alla kan ju springa.) Menar mest att jag inte bryr mig om pulsklockor, aldrig har slängt mig med typiska löpglosor och ger blanka tusan i om det går fort.

Trots att jag inte bryr mig särskilt mycket har jag insett att det kan vara bra och till lite hjälp att ha koll på diverse pass.

Personligen tycker jag nämligen att det är roligare att veta hur jag ska göra saker och framförallt varför. Det ger mig motivation och inspiration som gör att jag inte tröttnar. Av den anledningen har jag satt ihop nedan till er.

LÅNGDISTANS

Varför?  Syftet med långdistansträning är att anpassa och vänja kroppen vid långvarigt arbete. Långdistans pass innebär lågt tempo och bidrar till att förbättrad uthållighet.

Hur länge? 1-5 timmar

Känsla: Lätt/Något ansträngande

Exempel: Kan vara allt ifrån enmilsrunda till sex mil beroende på vad du tränar för.

BACKINTERVALLER

Varför? Som stryketräning för exakt de musklerna du har nytta av vid löpning. Det bidrar även till att kunna hålla högre fart, få bättre uthållighet och att backarna känns mindre jobbiga.

Hur länge: 5-15 minuter (total aktiv intervalltid) utöver  det tillkommer vila mellan repetitionerna. Samt uppvärmning och nedvarvning (för båda gäller ca 15 min lugn jogg).

Känsla: Ansträngande/Mycket ansträngande

Exempel: 100 meter i jämt, högt tempo, jogga lugnt ner, vila 30 sek repetera minst 10 gånger.

KORTA INTERVALLER

Varför? Gör dig snabbare, bidrar till ett bättre driv och teknik i löpsteget, precis som backintervallerna, men bidrar inte på samma sätt när det kommer till muskelträning som en backintervall.

Hur länge? 10-25 minuter (total aktiv intervalltid) utöver  det tillkommer vila mellan repetitionerna. Samt uppvärmning och nedvarvning (för båda gäller ca 15 min lugn jogg).

Känsla: Ansträngande/Mycket ansträngande

Exempel: 15 sek högt tempo, 15 sekunder gåvila repetera 20-40 gånger.

LÅNGA INTERVALLER

Varför: Långa intervaller förbättrar din syreupptagning, löpstyrka, snabbhet och uthållighet. Du kommer med andra ord att orka hålla ett högre tempo på dina distanspass.

Hur länge? Kan pågå mellan 15-60 minuter

Känsla: Mycket ansträngade/Extremt ansträngande

Exempel: 3 minuter i ansträngande tempo rakt igenom, utan att skaffa mjölksyra, gåvila i 1 minut. Repetera 5-10 gånger.

 

 

(0)
(0)
Kommentera | Translate
 

Annons
Annons


Laddar