Annons
Annons

LÄSARFRÅGA: LÖPNING VS STYRKA


 

 

Rebecka frågade mig följande för ett tag sen:

”Jag är relativt nyfrälst på träningsfronten och har framför allt fastnat för löpningen där jag nu siktar mot att springa något lopp i framtiden, men jag tycker även att styrketräning är himla roligt och vill gärna känna mig både stark och snabb. Hur kombinerar jag bäst dessa två träningsformer? Min plan som jag försöker hålla just nu (den ultimata veckan… hehe) är ett löppass med intervaller, ett lite längre löppass, ett styrkepass på gymmet och ev. ett till styrkepass eller ett till pass löpning beroende på vad jag känner för. Tror du att detta funkar eller ska man tänka på något särskilt sätt när man kombinerar löpning och styrka? Jag har hört att dessa två träningsformer kan ”ta ut” varandra, men det kanske bara gäller om man satsar mer på elitnivå och inte som glad motionär.”

Annons

 

Till att börja med, vad glad jag blir över att höra att du hittat kärlek till träningen, det är en väldigt härlig känsla när man gör det.

För mig är allsidig träning A och O. Både för att ständigt känna motivation och för hur variationen får mig att känna mig i kropp och knopp. Jag gillar precis som du, Rebecka, att känna mig mig stark och ha ett bra flås, alltid.

Jag har många gånger hört myten om att det ena skulle ta ut det andra, men jag håller inte alls med. Jag skulle snarare säga att dessa två gynnar varandra.

Är du en elitidrottare måste du såklart lägga mest tid på det som är din huvudgren, men alla elitidrottare har styrka som en stor del av sin träning oavsett sport.

Så här. Utan styrka är det svårt att avancera fysiskt. Sen för att inte tala om hur fint teknik och explosivitet utvecklas med grenspecifik styrka. Sist men inte minst, styrka minskar skaderisken avsevärt. (Tillsammans med rörlighetsträning.)

För min egen del brukar jag variera min träning lite efter säsong eller/och inför ett lopp.

Exempel: Från typ september-maj kör jag styrka alla utom 1 pass/vecka. Från maj och framåt kör jag mer fokus på löpning ca 3 pass/vecka och styrketränar 1-2 pass.

Har jag ett lopp planerat lägger jag som regel 10 veckor fokuserad träning innan loppet på löpning, men plockar aldrig bort styrkan.

10 veckor förberedelser krävs om du ska springa längre lopp, allt från ett halvmaraton och uppåt. (Om du är en van löpare.) Annars rekommenderar jag ett halvår och uppåt.

Sist men inte minst ett generellt sätt att tänka för dig som vill vara allsidigt tränad och tränar 3-4 ggr/vecka:

  • 50/50 av styrka och kondition
  • 2 löppass  (där du med fördel varierar så att löppassen inte ser likadana ut, det bidrar till utveckling på ett helt annat sätt än om du köra samma gamla 3 kilometrar vecka efter vecka.)
  • 2 helkroppass styrka

alternativt

  • 1 pass för överkropp 1 pass för underkropp

Hoppas det gav något att gå på.

Älskar era frågor så fortsätt att ösa på.

Jag skrev det här inlägget på samma tema för ett tag sen. Kolla in det om ni tycker att det här är det här är ett kul tema.

 

(0)
(0)
2 kommentarer | Translate
 

Annons
Annons


Laddar