Annons
Annons

LÄSARFRÅGA: STYRKA VS KONDITION VID VIKTNEDGÅNG?


 

Dags för ny fråga. Den här gången handlar det om viktnedgång. Ett ämne som jag personligen tycker är känsligt. Det är en hårfin gräns för när viktnedgång blir något ohälsosamt, samtidigt som vikt såklart är en väsentlig del för att ha bibehålla en god hälsa.

Annons

Jag har tillsammans med Anja satt ihop lite tankar runt träning och kost i samband med viktnedgång. Inlägget är baserat på en läsarfråga från Josefin:

”Jag har lite funderingar kring att fortsätta gå ner i vikt men ändå bygga muskler. Jag har gått ner runt 20 kilo (106-86 kg) genom att sluta äta skräpmat i samma mängder som innan plus ganska tung styrketräning 4-5 gånger veckan. Det har liksom funkat för mig, men har nu ca 5 – 6 kilo kvar som sitter lite ”hårdare”. Är det så att om man tränar för mycket kondition så tappar man muskler? Jag har väl också hakat på trenden att bygga rumpan, är då lite rädd för att tappa de musklerna om jag kör mer kondition?

Tack för att du läser vad jag skriver och grymt jobbat med din viktnedgång! Det finns inte mycket som imponerar mer på mig än någon som bestämmer sig för att styra upp en situation man har hamnat i, men inte känner sig tillfreds med. Det är ta mig fasen inte lätt.

Jag misstänker ju att du har stenkoll på att jag är totalt emot dieter och förbud, att det egentligen är irrelevant vad man väger. Men! Det finns ju lägen där allmänhälsan blir negativt påverkad av vikten. Då är det såklart viktigt att göra något åt det, för att må bättre, orka mer, ja kort och gott, för att leva längre.

Till att börja med. Den senaste forskningen visar inga tecken på att konditionsträning skulle påverka muskelutveckling negativt. Jag har alltid valt att kombinera både styrka och kondition på grund av att jag vill känna mig allsidigt tränad och för att hålla glöd i motivationen. Jag försöker alltid jobba så, även med mina kunder oavsett deras målsättning.

Så börja med att fråga dig själv vad du vill lägga mest fokus på för tillfället? ”Behöver” du mest kondition eller styrka? Efter det kan du ta beslut hur du vill fördela passen.

För att ge exempel:

Period med fokus kondition:

Då springer jag 3 dagar och styrketränar 1-2 dagar.

Period med fokus styrka:

Då styrketränar jag 4 dagar och kör kondition 1-2 dagar. 

Så länge man inte elitsatsar, tycker jag att det är en klok idé att alltid ge kroppen lite av varje. Jag försöker tänka träningsfokus sett över ett helt år. Kanske är det tunga lyft och pull ups ena året. Kanske är det ett marathon nästa år. Alternativt styrka för att bygga kroppen stark under vintern och sen springa massa lopp på vår och sommar. På så sätt fortsätter kroppen alltid att utvecklas och det blir roligare att träna. Långsiktighet at it’s best.

Sammanfattning:

Du kommer inte att tappa muskler även om du väljer att fokusera på lite extra på kondition ett tag. Rumpan smiter inte så lätt. Hehe

Styrketräning ökar kroppens förmåga att förbränna och skapar en fast kropp, med god hållning som är skadefri. Styrketräning bidrar med högre energiförbrukning som i sin tur skapar en ökad fettförbränning och gör det lättare att hålla vikten.

Konditionsträning gör att du förbättrar kroppens syreupptagningsförmåga och uthållighet. Utöver det får du även positiva effekter så som att hjärtat mår bättre, du ökar din ämnesomsättning, blir gladare och när det kommer till viktminskning bidrar det, som med all kontinuerlig träning, till fettreducering.

Styrketräning skapar generellt en högre förbränning som håller i sig även när du vilar mellan dina pass. Det innebär rent krasst att du skulle kunna hålla dig till enbart styrketräning för att fortsätta gå ner i vikt (eventuellt genom att skruva lite i ditt upplägg). Men! Då missar du en massa andra bra hälsoegenskaper som flåset bidrar med och att få variation.

Så har vi det där med kosten. Jag bad Anja sätta ihop några enkla punkter att förhålla sig till, mina damer och herrar.

Anjas topp 3 tips:

– Jag tror inte alls på att väga maten eller räkna kalorier. Det handlar snarare om att äta regelbundet, gärna 4-5 mål om dagen, och ungefär samma tider. När du äter var tredje timme håller du dig pigg och alert vilket gör att du slipper småäta för att hålla energin uppe.

– Välj bra och rena råvaror som fågel, fisk, kött, bönor, linser, frukt, grönt, ägg, keso, yoghurt och bra naturliga fetter som kokosolja, rapsolja, avokado och nötter. Smoothies är ett grymt sätt att få i dig grönsaker redan till frukost – jag mixar ofta ner spenat, grönkål, avokado och gröna ärtor i mina smoothies.

– Hitta några rätter som du tycker om och som går snabbt att laga, då är det betydligt enklare och roligare att hålla dina rutiner. Undvik allt för mycket färdiglagade rätter, såser och halvfabrikat som ofta innehåller allt för mycket socker.

Hoppas det gav något och lycka till!

(0)
(0)
Kommentera | Translate
 

Annons
Annons


Laddar